ПП-ДБ внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване

...
ПП-ДБ внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване
Коментари Харесай

Официално: ПП-ДБ поиска анкетна комисия заради полицейското насилие

ПП-ДБ внесе в деловодството на парламента проект на решение за основаване на Временна комисия за инспекция на обстоятелства и събитията, свързани с непозволената приложимост на мощ от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращи жители, осъществени на 16 ноември 2023 година Това стана ясно от оповестения документ на уеб страницата на Народното събрание. 

Вносители на плана на решението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Припомняме, че за такава комисия се разгласи и министър председателят Николай Денков.

Предвижда комисията да работи един месец и в нея да има 18 депутати, по трима от всяка парламентарна група.

Записано е още, че краткотрайната комисия ще открива всички обстоятелства и условия, довели до ескалиране на напрежението и конфликтите сред органите на Министерство на вътрешните работи и протестиращите жители против управлението на Българския футболен съюз, както и дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.  Комисията би трябвало да изготви отчет за резултатите от работата си и откритите обстоятелства и условия за дейностите и бездействията на виновните лица.

В претекстовете на вносителите се показва, че по време на митинга чиновници на Министерство на вътрешните работи " прибягват до груба мощ и потребление на водно оръдие против протестиращите и, според свидетелски разкази, оповестени в медиите, против инцидентни жители ".

Използването на мощ от страна на органите на МВР винаги би трябвало да се преглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи сходно тъпчене на правата на жителите и безконтролна приложимост на мощ от страна на органите на власт. Предложената краткотрайна комисия следва да откри аргументите, довели до потребление на груба мощ, както и дали са подхванати нужните дейности конфликтите да бъдат избегнати или най-малко лимитирани. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива дейности ще се ревизират и отговорност ще бъде търсена ", пишат вносителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР